Hoe het werkt:
De 20 x 5 coördinator:
Je verzamelt 20 mensen om je heen die mee willen doen aan de challenge. 1 iemand meld jullie team aan en wordt de "20 x 5 coördinator". Als 20x5 coördinator stel je de pakketten samen en houd je overzicht wat er nog nodig is en voorkom je dubbele inkopen. Tevens richt je de pakketten in en zorg je dat er kort voor het uitleveren nog vers fruit en/of verse groente bij gedaan worden. De verzamelde spullen gaan in een kartonnen doos, maar dit kan natuurlijk ook een duurzamere bewaarbox of boodschappenkrat zijn waar het gezin nadien ook nog iets aan heeft.
Jullie team van 20:
De 20 deelnemers kopen allemaal 5 identieke producten en/of leveren een financiële bijdrage voor de later te kopen cadeautjes voor ieder gezinslid. Jullie team maakt samen een pakket dat uiteindelijk tenminste 20 artikelen bevat omdat sommige personen meerdere producten kopen. Door het pakket zonder bedrijfslogo's of reclame-uitingen te houden onderstreep je het karakter van belangeloos iemand iets gunnen.
De 5 ontvangende gezinnen:
De ontvanger mag iedereen zijn die een steuntje in de rug kan gebruiken. Het gaat om mensen die het niet makkelijk hebben. Zodra je jouw team van 20 mensen hebt verzamelt ga je ook op zoek naar ontvangers van het pakket. Je kunt deze vinden door gebruik te maken van mensen die werken in de hulpverlening, buurtzorg, maatschappelijke organisaties, kerkenraden etc.
​
Vraag aan de tussenpersoon of hij / zij bereid is het pakket voor je af te leveren en vraag ook naar de samenstelling van het gezin. Zo kun je op maat kadootjes kopen voor de gezinsleden. Voor een meisje van 6 koop je iets anders dan voor een jongen van 15.
​
Het uitdelen van de pakketten gebeurt dus anoniem via de contactpersonen. Vraag aan de contactpersonen of ze een terugkoppeling kunnen geven van de reacties van de ontvangers. Het is belangrijk die met je team te delen zodat ze horen wat jullie actie teweeg heeft gebracht.
Maak je digitale boodschappenkaart aan:
We maken het jullie graag zo makkelijk mogelijk. Zo hebben we nu naast de papieren bodschappenkaart. ook een digitale variant. De coördinator maakt de groep aan en stuurt de link naar de deelnemers. Iedereen kan dan zijn/ haar deelname digitaal doorgeven, het is dan voor iedereen altijd zichtbaar wat er nog gegeven kan worden.